Dieet schema

Afvallen met een dieet schema

Wil je gaan afvallen dan is het verstandig om een dieet schema te gaan volgen. Door een dieet schema te volgen weet je precies wat en wanneer je mag eten. Zonder dieet schema val je al snel in de valkuil van te veel eten. Met name de tussendoortjes zijn eet momenten waarop je al snel te veel calorieën binnen krijgt. Tussendoortjes bevatten meer calorieën dan je zou verwachten en kunnen zo je afvaldoelen frustreren.

Een goed dieet schema herkennen

Een voordeel van een dieet schema is dat je voorkomt dat je onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Met voedingsstoffen worden de mineralen, vitamines, spoorelementen en antioxidanten bedoeld. Tijdens het afvallen bestaat er namelijk de kans dat je onvoldoende van deze binnen krijgt. Door gebruik te maken van een verantwoord en uitgebalanceerd dieet schema voorkom je dat je tekorten krijgt. Afvallen zal het meest efficiënt gaan indien er geen tekorten ontstaan. Zo blijft je lichaam in conditie en in staat vet te verbranden zonder dat de gezondheid achteruit gaat.

Een goed dieet schema is een schema wat dusdanig in elkaar is gezet dat je er geen honger door krijgt. Alleen als je het gevoel van honger voldoende weet te onderdrukken kan je een dieet volhouden en zodoende je doelen behalen.

Een goed dieet schema zorgt voor voldoende macronutriënten en micronutriënten. De macronutriënten zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten geven je lichaam de energie om door te gaan. Indien je onvoldoende koolhydraten eet dan daalt je bloedsuiker en krijg je een honger gevoel. Koolhydraten zitten met name in plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, peulvruchten en granen. Deze plantaardige voedingsmiddelen zijn tevens een belangrijke bron van micronutriënten. Dit zijn de vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze houden je lichaam gezond tijdens het afvalproces.

Eiwitten vormen een belangrijk onderdeel van ieder goed dieet schema. Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn nodig voor het herstel. De spieren zijn opgebouwd uit eiwitten en omdat de iedere dag beschadigd raken heb je iedere dag eiwitten nodig om ze te herstellen. Indien je onvoldoende eiwitten eet dan gaat je spiermassa achteruit. Een probleem wat veel voorkomt bij slechte dieet schema’s. Door het verlies van spiermassa gaat het metabolisme achteruit. Een tragere stofwisseling is natuurlijk iets wat je beter niet kunt hebben als je kilo’s probeert te verliezen.

Vetten zijn ook belangrijk als je aan het afvallen bent. Het gaat dan wel om bronnen van gezonde vetzuren zoals vette vis, avocado, zaden, pitten en noten. Gezonde vetzuren zijn belangrijk voor een goede hormoonhuishouding. Indien de hormoonhuishouding in balans is zal je goed vet kunnen verbranden. Door een verstoring van de hormoonhuishouding kan de vet verbranding tot een halt worden gebracht.

Een bijkomend voordeel van eiwitten en vetten is dat ze voor een gevoel van verzadiging zorgen. Dit is nodig om het hongergevoel te onderdrukken.

Onbewerkte voeding

Als het over afvallen gaat wordt er vaak gesproken over calorieën. Zo lang je meer calorieën verbrand dan wat je eet dan zou alles goed moeten komen. Hier wordt steeds vaker op terug gekomen. Niet iedere calorie heeft hetzelfde effect op het lichaam.

Op de eerste plaats eten we om ons lichaam te voeden. Het voeden van ons lichaam gebeurt door het van energie en voedingsstoffen te voorzien. Het probleem van veel voedingsmiddelen, tegenwoordig, is dat ze ons lichaam wel energie geven maar geen voedingsstoffen. De voedingsmiddelen zijn dusdanig bewerkt dat er vrijwel geen vitamines of mineralen meer inzitten.

Zo wordt voor graan gescheiden van de vliezen waarna het vermalen wordt tot bloem. Hierna wordt het gebonden aan eiwitten om er bijvoorbeeld cake of taart van te maken. Hierdoor verandert ook nog eens de chemische samenstelling van het oorspronkelijke graan. Het resultaat is een voedingsmiddel wat geen vitamines en nauwelijks mineralen meer bevat. Het lichaam krijgt wel energie door het eten van gebak maar wordt niet gevoed door voedingsstoffen.

Het lichaam voorzien van voldoende voedingsstoffen is tijdens het volgen van een dieet schema extra belangrijk. Omdat er minder gegeten wordt krijg je ook minder voedingsstoffen binnen. Het is daarom zaak om er voor te zorgen dat de voeding die gegeten wordt zo rijk mogelijk aan voedingsstoffen is. Zo worden eventuele tekorten voorkomen. Dit kan bereikt worden door bewerkt voedsel uit te sluiten en je te richten op onbewerkt voedsel.

Een belangrijk voordeel van onbewerkt voedsel is dat het beter is voor de bloedglucose. Bewerkt voedsel zoals koek, pasta, gebak, taart en andere bakkerij producten hebben een groot effect op de bloedglucose. De granen in deze voedingsmiddelen zijn verwerkt tot bloem. Dit worden geraffineerde koolhydraten genoemd. Door deze bewerking hebben ze een groot effect op de bloedsuikers. Ze worden snel afgebroken tot glucose zodat de bloedsuiker snel stijgt. Het lichaam maakt veel insuline aan zodat de glucose uit het bloed kan worden opgenomen. Door de grote hoeveelheid insuline wil het lichaam vet gaan vasthouden en zal de bloedsuiker snel dalen. Door deze snelle daling krijg je weer een hongergevoel. Dit al 2 uur na het eten van bewerkt voedsel zodat je weer de behoefte krijgt om iets te eten en de cyclus opnieuw kan beginnen.

Met een goed dieet schema worden de bewerkte voedingsmiddelen uitgesloten en is er uitsluitend onbewerkt voedsel in het schema opgenomen. Voorbeelden van onbewerkte voeding zijn volkoren producten, fruit, groente, onbewerkt vlees, noten, zaden, pitten en zoete aardappel.

Vocht

Door het drinken van frisdranken, vruchtensappen of melkdrankjes krijgen we ongemerkt grote hoeveelheden suiker binnen. In een goed dieet schema zal daarom ook aandacht zijn voor wat je mag drinken. Vloeistoffen die je mag drinken zijn water, zwarte koffie, zwarte thee, groene thee of een kruidenthee.