Afvallen met groente

Afvallen met groente klinkt logisch, toch? Dat is het ook! We worden alleen door veel invloeden van buitenaf getriggerd door al het lekkere eten om ons heen. Helaas is het ongezonde eten funest voor ons lichaam. Hoe kunnen we het beste met groente omgaan en daarbij afvallen?

Groente

afvallen met groenteGroenten zijn eetbare gedeelten van een plant. Denk hierbij aan de wortels, steel, blad, vrucht, bloem of het zaad. De groente kan uit diverse delen van de wereld komen, maar groenten worden ook volop geteeld in kassen. In deze soorten van telen kunnen veel verschillen zitten aangezien er dikwijls met giftige stoffen over groente word gespoten. Dit om eventuele insecten te bestrijden of om de groente langer houdbaar te maken en houden. Let er dus altijd op dat groente goed word afgespoeld.

Soorten groente

Aangezien groente van diverse delen van een plant af kunnen komen, zijn er minstens zoveel verschillende groeten. Denk hierbij aan:

 • Bladgroente: spinazie, snijbiet en boerenkool.
 • Paddenstoelen: champignons.
 • Knolgewas: winterpeen, sla en andijvie
 • Ui gewas: uien, prei en knoflook.
 • Peulvruchten: erwten, snijbonen en sperziebonen.
 • Koolsoorten: rode kool, witte kool en spitskool.

Voor een vollediger overzicht van alle groentesoorten kijk hier.

Belang van groente

Het eten van groente kent meerdere voordelen. In groente zitten weinig calorieën maar het bevat veel voedingsmiddelen. Wanneer er groenten worden gegeten helpt dit mee aan het geven van een vol en verzadigd gevoel zonder dat de groente bijdragen aan een hoger vetpercentage of de inname van verkeerde voedingsstoffen.

schijf van vijfGroenten helpen om het lichaam die voedingsstoffen te geven die het nodig heeft. Goede voorbeelden hiervan zijn: vezels, vitaminen, ijzer, calcium, kaliumzuur en mineralen. Het voedingscentrum heeft groente ook een plek in de schijf van vijf gegeven. Hierin staan alle belangrijke voedingsmiddelen die men dagelijks tot zich dient te nemen. Het advies is om minimaal 200 gram groente per dag te nemen. Indien er meer gegeten wordt, is dat geen enkel probleem. Ook niet wanneer meen bezig is met diëten.

Voorkomen van ziektes door groente

Het belang van groente komt niet alleen tot uiting in het dieetschema. Ook zijn groenten van essentieel belang om ziektes tegen te gaan. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de kans op ziektes tot wel 20% kunnen worden verlaagd bij frequente inname van groente en ook fruit. Hart- en vaatziekten, diabetes, staar en andere oogaandoeningen worden minder aannemelijk wanneer er voldoende ‘groenvoer’ wordt genuttigd.

Groente advies

De ene groente is uiteraard de andere niet. Per groente is de hoeveelheid aan goede voedingsstoffen verschillend. Zo zal een krop sla meer vocht bevatten en minder voedingsstoffen. Echter is het raadzaam ook sla te blijven eten voor de diversiteit alsmede de heerlijke smaak. Een aantal tips van enkele groenten die echt de moeite waard zijn om regelmatig te eten:

 • Broccoli
 • Wortels
 • Spinazie
 • Spruiten
 • Boerenkool
 • Asperges
 • Rode kool
 • Witte kool

Bereiden van groente

groente bereidenHet bereiden van groente biedt grote voordelen ten opzichte van andere voedingsmiddelen. Afhankelijk van de groente kan het namelijk op verschillende manieren worden gegeten. Het kan gemakkelijk worden verwerkt tijdens het ontbijt, lunch, diner of als lekkernij tussendoor. Nog geen idee hoe groenten het beste bereid kunnen worden? Bekijk dan deze bereidingstips.

Afvallen met groente

Het werken naar een gezond lichaam kan op meerdere manieren waarbij regelmatig een dieet wordt aangewend om op het gewenste gewicht te komen. Uw gewenste gewicht en gewenste lichaam heeft u echter zelf in de hand. Het laten liggen van ongezonde lekkernijen als chips, patat, toetjes, chocolade en koekjes is een mooi begin. U kunt ervoor kiezen om te beginnen met het nemen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente.

Naast gezondere maaltijden kan het altijd voorkomen dat er een gevoel optreed dat u trek krijgt. In die gevallen bied groente mogelijkheden om het gevoel te onderdrukken om naar verkeerd voedsel te grijpen. De verschillende soorten groenten geven u zoveel mogelijkheden, dat er altijd wel een groentesoort tussen zit die aan uw smaakwensen voldoet. Afvallen met groente is dus absoluut een serieuze optie om te overwegen.