Afvallen met fruit

Afvallen met fruit is een optie die je kunt overwegen. Door het eten van voldoende groente en fruit blijft het lichaam gezond en vitaal. Maar hoe gaat fruit je helpen aan het lichaam dat je voor ogen hebt?

Fruit

afvallen met fruit frambozenFruit zijn de eetbare delen die voornamelijk aan bomen groeien. Er zijn ook vruchten die aan (kleine) planten groeien. Het wordt meestal rauw gegeten. Fruit is rijk aan allerlei voedingsstoffen die goed zijn voor het lichaam. Zo zit fruit vol met belangrijke vezels, vitaminen, mineralen en water.

Soorten fruit

Fruit is diverse categorieën in te delen, een aantal voorbeelden:

Exotisch fruit: ananas, mango, banaan, lychee, watermeloen en passievruchten.
Fruit met pit: perzik, peer, appel, nectarine, appel en pruim.
Citrusvruchten: mandarijn, grapefruit, sinaasappel, citroen en limoen.
Druiven en bessen: bosbes, rode bes, zwarte bes, aardbei, framboos en kiwi.

Herkomst fruit

afvallen met fruit kersenFruit wordt in verschillende landen gekweekt. Appels en peren komen voornamelijk uit Nederland en kunnen zowel buiten als in kassen worden gekweekt, waarbij het merendeel buiten de kassen het levenslicht ziet. Overige fruitsoorten komen uit zonnigere oorden zoals vaak zuid Europa.

Bereiden fruit

Om fruit tot je te nemen kun je dit het beste niet bewerken. Uitsluitend het goed wassen is belangrijk zodat er geen giftige stoffen om het fruit blijven zitten. Wanneer het fruit niet verwarmd of iets dergelijks wordt, blijven de meeste voedingsstoffen er in zitten.

Gezondste fruitsoorten

Er zijn vele studies geweest naar welke fruitsoorten het meest gezond zijn er de resultaten hiervan zijn al even verschillend. Elk stuk fruit heeft haar eigen eigenschappen en zal op haar eigen manier meehelpen aan een gezonder lichaam. Bij het afvallen met fruit is variatie belangrijk, zo krijg je altijd de essentiële voedingsstoffen binnen.

Voedingsstoffen fruit

Koolhydraten leveren energie waar de motor (het lichaam) op draait. Bananen bevatten veel meer koolhydraten dan bijvoorbeeld citroenen.

Kalium zorgt dat de bloeddruk niet door het dak heen vliegt. De hoeveelheid kalium is in bananen hoog, maar in rozijnen is het gehalte vele malen lager.

Vitamine C is belangrijk om de weerstand goed te houden, de ijzer opname in het lichaam en het aanmaken van bindweefsel. Vitamine C vinden we vooral terug in kiwi’s, aardbeien en sinaasappels. Ook zijn er vele voedingssupplementen te verkrijgen waarin het vitamine C gehalte erg hoog is.

Foliumzuur zorgt voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen, de groei van het lichaam en een goede werking hiervan. Aardbeien, bramen, sinaasappel en frambozen zijn rijk aan foliumzuur. Ondank dat foliumzuur zo belangrijk is voor het lichaam, krijgen we er doorgaans te weinig van binnen. Vitamine C helpt foliumzuur vast te houden. Een combinatie van deze voedingsstoffen zal een positief effect hebben op het lichaam.

Vezels hebben een positieve invloed op de bloeddruk. De vezels die de beste invloed op je lichaam hebben zijn te vinden in peren, mango’s en sinaasappelen.

Afvallen met fruit

Fruit heeft naast de voordelen die reeds genoemd zijn nog meer goede eigenschappen.

– Fruit is meestal rijk en water. Zo hou je enigszins het watergehalte op peil. Daarnaast water drinken is wel benodigd.
– Wanneer je van plan bent naar slechte voedingsmiddelen te grijpen is fruit een goed alternatief. Door de werkzame bestanddelen krijg je van fruit een voller gevoel.
– Fruit versnelt de stofwisseling, voorkomend uit de enzymen die het bevat. Het natuurlijke product bevat buiten de eventuele bestrijdingsmiddelen geen voedingsmiddelen die slecht voor je zijn.
– Fruit geeft je energie. Alle inhoud helpen je om het lichaam op een gezonde manier draaiende te houden.

Nadelen fruit

Naast alle voordelen heeft fruit ook absoluut een kleine keerzijde. Sommige vruchtsoorten bevatten hoge gehaltes fructose, ook wel bekend als vruchtsuiker. Fructose zijn natuurlijke suikers die in lever om worden gezet naar glucose. Teveel fructose kan tot gevolg hebben dat het lichaam niet meer weet waar de omgezette fructose kan worden opgeslagen en dan zal het lichaam dit uiteindelijk omzetten naar vet.

Fruit advies

afvallen met fruit gezond fruit

Het eten van fruit is voor een goede werking van het lichaam essentieel. Het voedingscentrum adviseert dat je je houd aan de 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag. Probeer deze hoeveelheden minimaal tot je te nemen en veel te variëren met fruit. Zo krijg je altijd de juiste voedingsmiddelen uit fruit binnen. Afvallen met fruit is mogelijk, zij het wel dat je met alleen fruit inname dit niet voor elkaar krijgt.