Afvallen feiten en fabels

Afvallen feiten en fabels. Er zijn veel mythes rondom afvallen. Veel mensen weten niet wat fabels en wat echte feiten zijn. Is water goed om te gebruiken bij afvallen? Is suiker slecht voor je? Zijn alle vetten slecht voor het lichaam? Diverse onderzoeken stellen deze en meer afvallen feiten en fabels aan de kaak.

Om aan een mooi en slank lichaam te komen, laten we ons vaak leiden door verhalen die we van anderen horen. Maar zijn deze verhalen wel op waarheid gebaseerd?

Water

water afvallen feiten en fabelsUit onderzoek is gebleken dat 2/3 van de Nederlandse bevolking denkt dat je afvalt door alleen veel water te drinken. Door elke dag voldoende water tot je te nemen worden slechte stoffen uit het lichaam verdreven.  Ook gaat de stofwisseling iets sneller werken en wordt het honger gevoel enigszins gestild. Water drinken is goed, echter is er meer voor nodig om daadwerkelijk vet en gewicht te verliezen.

Vruchtensap

Voor bijna de helft van de Nederland is het niet bekend dat vruchtensappen net zo ongezond zijn als frisdranken. In vruchtensap zit ongeveer dezelfde hoeveelheid aan calorieën en suikers. Deze helpen bepaald niet mee aan een gezonder en slanker lichaam.

Koolhydraten

Waar vaak gedacht wordt dat koolhydraten zoals granen, aardappels, tarwe, mais en pasta echte dikmakers zijn, komt bedrogen uit. Deze koolhydraten zijn wel degelijk belangrijk om energie uit te halen. Het advies is om meer dan de helft van de dagelijkse voeding uit koolhydraten te halen.

’s avonds eten

Meer dan de helft van de bevolking denkt dat als je na 20:00 uur eet, je geen calorieën meer verbrand. In tegenstelling tot deze gedachte dient men zich aan het maximale aantal calorieën per dag te houden.

Vaker eten

Er wordt door een groot deel van de bevolking gedacht dat wanneer je vaker kleine hoeveelheden eet je gaat afvallen. Het lichaam blijft uiteraard bezig om constant het eten te verbranden. Het feit is echter dat wanneer men niet over het maximum aantal calorieën (2000 bij vrouwen en 2500 bij mannen) per dag komt, het lichaam niet verder aan gaat zetten.

Calorie inname

Een feit over afvallen is dat het altijd van belang is dat er meer calorieën worden verbrand dan er binnen komen. Voor vrouwen zijn het aantal dagelijkse calorieën 2000 en voor mannen is het aantal calorieën 2500. Uit onderzoek is gebleken dat deze opgave lastiger is dan men denkt. Hierdoor wenden veel Nederlander zich tot een dieet. Op die manier wordt je geholpen om aan het gewicht te werken.

Zware botten

Zware botten is nimmer te vergelijken met overgewicht. Te zwaar zijn of te veel lichaamsvet heeft niets met zware botten te maken. Te veel lichaamsvet is gemakkelijk door een BMI meter te controleren en te meten.

Zuren

citroensap afvallen feiten en fabelsEen groot deel van Nederlanders denkt dat het zuur uit citroensap of grapefruitsap helpt bij vetafbraak. Helaas heeft er voor deze groep nooit een wetenschappelijk onderzoek plaatsgevonden waar deze aannames tot feiten zijn getransformeerd.